• A-
    A+

Закупіля молока за заниженими цінами: Західне МТВ оштрафувало сирзавод на Волині

Опубліковано 01 листопада 2023 року о 10:33

Адміністративна колегія Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 31 жовтня 2023 року визнала порушенням законодавства про захист економічної конкуренції дії Товариства з додатковою відповідальністю «Рожищенський сирзавод», що полягали у заниженні закупівельних цін на молоко, яке приймали від населення. Однак, Колегія закрила провадження у справі в частині дій ТДВ «Рожищенський сирзавод», які полягали у встановленні та застосуванні протягом січня-серпня 2019 року різних заготівельних цін на молоко коров’яче незбиране для промислової переробки у зв’язку з недоведенням вчинення порушення.

До Відділення надійшов лист від Рожищенської районної ради із зверненням депутата цієї ради щодо зниження згаданим сирзаводом закупівельних цін на молоко. Під час розгляду звернення Відділення встановило, що ТДВ «Рожищенський сирзавод» встановило та застосовувало протягом квітня-травня 2019 року економічно необґрунтовані, занижені заготівельні ціни на молоко коров’яче незбиране для промислової переробки від населення в межах населених пунктів Рожищенського району Волинської області, а саме:

- (квітень) Берегове, Береськ, Ворончин, Доросині, Забара, Залісці, Іванівка, Кияж, Козин, Корсині, Кременець, Кроватка, Луків, Любче, Малинівка, Мирославка, Навіз, Носачевичі, Оленівка, Пожарки, Романів, Рудка Козинська, Студині, Сокіл, Трилісці, Яблунівка;

- (травень) Берегове, Ворончин, Залісці, Іванівка, Козин, Корсині, Кременець, Кроватка, Любче, Луків, Малинівка, Навіз, Носачевичі, Оленівка, Пожарки, Рудка Козинська, Сокіл, Студині, Трилісці, Яблунівка.

Враховуючи те, що становище ТДВ «Рожищенський сирзавод» на ринку заготівлі молока коров’ячого незбираного для промислової переробки від господарств населення в межах вищезазначених населених пунктів (сіл) Рожищенського району протягом квітня-травня 2019 року було монопольним, цей суб’єкт господарювання мав змогу встановлювати та застосовувати економічно необґрунтовані закупівельні ціни, що було б неможливим при наявності значної конкуренції на ринку.

Такі дії Товариства кваліфіковано за пунктом 1 частини другої статті 13, пунктом 2 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на вищезгаданому ринку в частині встановлення таких цін придбання товару, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції.

Як встановила адмінколегія, порушення законодавства про захист економічної конкуренції на ринку заготівлі молока коров’ячого незбираного для промислової переробки від господарств населення ТДВ «Рожищенський сирзавод» було припинено.

Однак, за це порушення Адміністративна колегія Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України оштрафувала Товариство на 68 000 гривень.

Водночас, за згаданий період у різних населених пунктах району ТДВ «Рожищенський сирзавод» було встановлено заготівельні ціни на рівні 4,50 грн./кг, 4,55 грн./кг та 5,00 грн. /кг без наведення обґрунтованості ціни для різних населених пунктів Рожищенського району. Однак, порушення у цій частині ціноутворення доведено не було.




Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux