• A-
    A+

Західне МТВ оштрафувало МКП «Миколаївводоканал» за зловживання монопольним (домінуючим) становищем

Опубліковано 11 квітня 2024 року о 12:24

Адміністративна колегія Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 11 квітня 2024 року прийняла рішення, яким визнала дії МКП «Миколаївводоканал» порушенням законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення в частині видачі технічних умов на приєднання до мереж централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

МКП «Миколаївводоканал» за результатами діяльності впродовж січня 2020 року - березня 2024 року займало монопольне (домінуюче) становище на ринку послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення в частині видачі технічних умов на приєднання до мереж централізованого водопостачання та централізованого водовідведення в територіальних (географічних) межах м. Миколаїв, с. Дроговиж та с. Липівка Миколаївської територіальної громади Стрийського району Львівської області, де розташовані розподільні мережі централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, що знаходяться у повному господарському віданні та на балансі МКП «Миколаївводоканал», із часткою 100 %, оскільки не мало жодного конкурента на цьому ринку.

Під час розгляду справи Відділення встановило, що МКП «Миколаївводоканал» видавало споживачам (замовникам приєднання) Технічні умови у строк, що перевищує десять робочих днів, з моменту подання споживачем (замовником приєднання) заяви на приєднання до мереж централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення, після отримання погодження виконавчого комітету Миколаївської міської ради щодо видачі відповідних Технічних умов, та безпідставно обмежувало строк їх дії для споживачів (замовників приєднання) двома роками.

Враховуючи положення пункту 8 Правил користування системами централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення в населених пунктах України № 190 та частини сьомої статті 30 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», встановлення МКП «Миколаївводоканал» у Технічних умовах терміну їх дії два роки є неправомірним та за певних умов може призвести до ущемлення інтересів споживачів (замовників приєднання).

У пункті 6 розділу ІІІ Правил передбачено, що за наявності технічної можливості для приєднання об’єкта споживача до систем централізованого питного водопостачання та/або централізованого водовідведення, виконавець послуги з централізованого водопостачання / централізованого водовідведення видає технічні умови згідно з поданою заявою протягом десяти робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви.

Чинним законодавством не передбачено обмеження строку дії технічних умов на приєднання до мереж централізованого водопостачання та централізованого водовідведення та не передбачено отримання погодження органу місцевого самоврядування щодо їх видачі.

Дії підприємства кваліфіковано за частиною першою статті 13 та пунктом 2 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді зловживанням монопольним (домінуючим) становищем на ринку. За вчинене порушення на МКП «Миколаївводоканал» накладено штраф у розмірі 34 000 гривень.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux