• A-
    A+

Захоронення відходів: на Закарпатті оштрафовано орендаря полігону з захоронення твердих побутових відходів за зловживання монопольним становищем

Опубліковано 25 липня 2023 року о 08:00

Адміністративна колегія Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України визнала порушенням законодавства про захист економічної конкуренції окремі дії фізичної особи-підприємця Кереші Р. З. (Закарпатська область).

Підприємець за результатами діяльності у періоди 2018 року - І-й квартал 2019 р., 2020-2022 роки, січень - травень 2023 року займав монопольне (домінуюче) становище на ринку  послуг із захоронення твердих побутових відходів у територіальних межах Рахівського і Тячівського району Закарпатської області.

Відповідач, який є орендарем земельної ділянки, на якій розміщено полігон з захоронення твердих побутових відходів, всупереч законодавству, самостійно визначав умови надання послуг із захоронення твердих побутових відходів. Зокрема, сформував в період 2018 року та І-го кварталу 2019 року тарифи на послуги із зберігання, ущільнення та захоронення твердих побутових відходів , що надалі були затверджені рішеннями Солотвинської селищної ради. Застосування зазначених умов та тарифів могло завдати шкоди інтересам споживачів цих послуг.  

Зокрема, під час розгляду справи, Відділення встановило, що ФОП Кереші Р. З. встановив однаковий "коефіцієнт ущільнення" для транспортних засобів без урахування фактичного об'єму кузову транспортних засобів,  що передбачено Правилами експлуатації полігонів побутових відходів, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України 01.12.2010 року № 435 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 22 грудня 2010 року за № 1307/18602. Також, із суб'єктами господарювання, які є виконавцями послуг з вивезення твердих побутових відходів, підприємець уклав договори на послуги з захоронення (знешкодження, розміщення, вивантаження) твердих побутових відходів, у яких були відсутніми пункти про права замовника та обов'язки виконавця, відповідальність сторін за порушення умов договору, що  також суперечить Закону України «Про відходи».

У зв'язку зі встановленими фактами, Адміністративна колегія Західного МТВ 20 липня 2023 року визнала дії ФОП Кереші Р. З. зловживанням монопольним становищем. Підприємця оштрафовано на загальну суму 90 000 грн. (по 30 тис. грн. за кожне порушення) та зобов'язано усунути наслідки порушень у двомісячний строк з дня отримання рішення.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux