• A-
    A+

АТ «Тисменицягаз» рекомендовано надати споживачам змогу самостійно обирати компанію для встановлення лічильника

Опубліковано 14 серпня 2023 року о 09:39

Західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України виявило ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції в діях акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Тисменицягаз». Компанія не забезпечила своїм замовникам можливість обирати виконавців проектних, будівельних робіт з приєднання та встановлення вузла обліку газу.

В межах здійснення контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції, Відділення виявило, що для приєднання до газорозподільної системи АТ «Тисменицягаз» та встановлення вузла обліку газу, замовник має звернутись із відповідною заявою до ГРМ і додати заповнений Опитувальний лист. Однак, замовник не мав змоги вільно обирати виконавця робіт зі встановлення вузла обліку газу серед суб’єктів господарювання, що мають право на провадження відповідного виду діяльності, згідно із вимогами законодавства. Форма опитувального листа до заяви про приєднання до ГРМ, розміщена на офіційному сайті АТ «Тисменицягаз», не передбачає можливості вибору, що не узгоджується з нормативно-правовими документами, зокрема, Кодексом ГРМ.

Такі дії АТ «Тисменицягаз» містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, що передбачене частиною першою статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку послуг приєднання об’єктів замовника до газорозподільних мереж, в межах газорозподільної системи, що перебуває у власності, господарському віданні, користуванні чи експлуатації АТ «Тисменицягаз», що можуть призвести до ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.

Зауважимо, що АТ «Тисменицягаз» займає монопольне становище на ринку послуг приєднання до газорозподільних мереж в межах міста Тисмениця та Тисменицького району (крім сіл Черніїв, Чукалівка, Підлісся, Загвіздя, Угринів, Павлівка, Ямниця, Підлужжя, Клузів) Івано-Франківської області, де знаходиться газорозподільна система, що перебуває у користуванні Товариства.

Відтак, Адміністративна колегія Західного МТВ 10 серпня 2023 року надала рекомендації АТ «Тисменицягаз» припинити дії, що містять ознаки порушення та внести необхідні зміни в Опитувальний лист та проінформувати про це Західне МТВ у 10-денний термін.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux