• A-
    A+

КП «Старосамбірське МВКГ» оштрафували за зловживання монопольним становищем

Опубліковано 22 серпня 2024 року о 12:07

Адміністративна колегія Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 22 серпня 2024 року прийняла рішення, яким визнала дії КП «Старосамбірське МВКГ» порушенням законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення в частині видачі технічних умов на приєднання до систем централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення.

КП «Старосамбірське МВКГ» за період діяльності з 01.01.2019 по липень 2024 року займало монопольне (домінуюче) становище на ринку відповідних послуг в межах території м. Старий Самбір, де розташована система централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, що перебувала у власності та/або користуванні комунального підприємства «Старосамбірське міське водопровідно-каналізаційне господарство» з часткою 100%.

Встановлено, що КП «Старосамбірське МВКГ» у період з 01.01.2019 по 31.12.2020 року в технічних умовах на приєднання до систем централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення встановлювали додаткові умови щодо виклику представника виконавця послуг при проведенні земельних робіт та здійснення їх погодження зі службами, які мають підземні комунікації міста.

Згідно з Правилами користування системами централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення в населених пунктах України, затвердженими наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України 27.06.2008р. № 190 (у редакції наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 19 квітня 2021 року № 97, який набув чинності 13.07.2021), зареєстрованими у Міністерстві юстиції України 07.10.2008 за № 936/15627 (зі змінами) передбачено, що приєднання до цих систем здійснюється відповідно до технічних умов, виданих виконавцем послуги. Технічні умови, згідно з додатком № 1 Правил № 190, не передбачають встановлення додаткових умов щодо виклику представника виконавця послуг при проведенні земельних робіт та здійснення їх погодження земляних робіт зі службами, які мають підземні комунікації міста.

Дії підприємства кваліфіковано пунктом 2 статті 50 та частиною першою статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді зловживання монопольним становищем на ринку.

За вчинене порушення на КП «Старосамбірське МВКГ» накладено штраф у розмірі 34 000 гривень.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux