• A-
    A+

Інформація щодо попередніх висновків у справі № 63/5-02-13-2023 про порушення законодавства про захист економічної конкуренції

Опубліковано 22 травня 2023 року о 15:08

Відповідно до пункту 26 Правил розгляду заяв і справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, затверджених розпорядженням Антимонопольного комітету України від 19 квітня 1994 року № 5, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 06 травня 1994 року за № 90/299 (в редакції розпорядження Антимонопольного комітету України від 29 червня 1998 року № 169-р) (із змінами), Західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України повідомляє наступне.

Розпорядженням адміністративної колегії Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (далі – Відділення) від 26.01.2023 № 63/13-рп/к розпочато розгляд справи № 63/5-02-13-2023 у зв’язку із наявністю в діях приватного акціонерного товариства “Львівобленерго” («Інформація, доступ до якої обмежено»), які полягають у необґрунтованому застосуванні для ПАТ “Зміна” тарифу за послуги з розподілу електричної енергії по другому класу споживання, який є значно вищий тарифу за послуги з розподілу електричної енергії по першому класу напруги, ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції, яке передбачене пунктом 2 статті 50 та частиною першою статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді зловживання монопольним становищем на ринку послуг з розподілу електричної енергії, що призвело до ущемлення інтересів споживача, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.

За результатами збирання та аналізу доказів у справі № 63/5-02-13-2023 про захист економічної конкуренції складено подання з попередніми висновками від 15.05.2023 року № 63-03/64п, яке вноситься на розгляд Колегії Відділення.

Відповідно до подання з попередніми висновками адміністративній колегії Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України запропоновано:

  • Визнати, що приватне акціонерне товариство «Львівобленерго» («Інформація, доступ до якої обмежено») у період з 02.01.2020 року по 31.03.2023 року займало монопольне (домінуюче) становище на ринку послуг з розподілу електричної енергії у межах місць провадження господарської діяльності, а саме, на території Львівської області в межах розташування системи розподілу електричної енергії, що перебуває у власності або господарському віданні (щодо державного або комунального майна) Товариства та електричних мереж інших власників, які приєднані до мереж ліцензіата (з якими укладені відповідні договори згідно із законодавством) із часткою 100%, оскільки Товариство не має жодного конкурента.
  • Визнати, що дії приватного акціонерного товариства “Львівобленерго” («Інформація, доступ до якої обмежено»), які полягають у необґрунтованому застосуванні для ПАТ “Зміна” тарифу за послуги з розподілу електричної енергії по другому класу споживання, який є значно вищий тарифу за послуги з розподілу електричної енергії по першому класу напруги, порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченим пунктом 2 статті 50 та частиною першою статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді зловживання монопольним становищем на ринку послуг з розподілу електричної енергії, що призвело до ущемлення інтересів споживача, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.
  • Відповідно до статті 52 Закону України «Про захист економічної конкуренції» за вчинення порушення, вказаного в пункті 2 резолютивної частини подання, накласти на приватне акціонерне товариство «Львівобленерго» («Інформація, доступ до якої обмежено») штраф.
  • Зобов’язати приватне акціонерне товариство «Львівобленерго» («Інформація, доступ до якої обмежено») припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції, зазначене у пункті 2 резолютивної частини подання та усунути наслідки порушення.

Одночасно повідомляємо, що 26.05.2023 року о 10 год. 00 хв. у приміщенні Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (вул. Коперника, 4, м. Львів) відбудеться розгляд справи № 63/5-02-13-2023 про порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux